Фирмени социални предложения

CSR

Всяка компания е създадена с някаква цел – дали да създаде нов продукт или решава проблем на определена група хора или нещо друго, което да е в полза на обществото. Но за да съществува компанията, тая полза на обществото е под формата на финансов обмен между нея и клиентите и. Хубаво е всяка компания освен тази полза към обществото да извършва и безвъзмездна такава(благотворителна).

През годините си първоначално доброволствах предимно като единица, но през последните, където работата е голяма част от ежедневието, то се опитвам да пренасям доброволстването вътре в компаниите. Дали с организирането на социални мероприятия(събиране/избор/покупка на подаръци за рождениците;бордови игри;посещаване на театрални постановки;разходки из планините) или с предложения към включвания на други благотворителни инициативи.

Изготвил съм си списък с хубави инициативи:

  • Жълти Стотинки – Жълтите стотинки в повечето случаи само пречат и стоят ей така в портфейла ни. От Vivacom са им намерили приложение, като всяка година ги събират и даряват на определена инициатива. Може да се ползват тяхните касички или варианта ‘направи си сам’ – един буркан с дупка отгоре.
  • Събиране на батерии – Може да се наема за определена сума на година специална кутия, в която да се събират или отново варианта ‘направи си сам’ с преработването на една бутилка от 10 литра в кофа за събиране на батерии, след което оставянето им в големи магазини като Лидъл, Фантастико и т.н. където вече имат специализираната кутия.
  • Предаване/даряване на стара техника – Стара техника, която работи, но е морално остаряла може да се дари на дете в нужда, докато такава, която не работи, може да се рециклира.
  • Фирмено засаждане на дървета – Може да се включите към инициатива като тази или тази, но ако нямате проблем с логистиката, можете директно да се свържете с общината, в която сте, за координация с нея.
  • Фирмено даряване на кръв – Не всяка компания ще се навие на подобна иницатива, защото в България след като някой дари кръв, то му се полагат 2 дни отпуска(деня в който е дарил и следващия).
  • Даряване на дрехи към БЧК – Български червен кръст приема всякакви дрехи, тъй като след като разгледа качеството им ги разпределя или за нуждите в страната ни, или за трети страни или за рециклирането им. Последните години се появиха частни компании, които са поставили специални контейнери, но тяхната цел е по-финансова, от колкото доброволческа.
  • Инициативата „Подари време“ – Страхотна инициава, която дарява време/разговори с деца в нужда.
  • Стара Хартия за нова книга – Ненужните вестници/хартии може да се рециклират и в замяне да получите книжка.
  • Капачки за Бъдеще – Една инициатва, която вече е национална и предполагам, че голяма част от компаниите вече събират капачки и ги предоставят на инициативата.

Искаш ли да правиш добро, винаги има с какво. Страхотен пример е TimeHeroes, винаги може да си харесаш нещо от там.

Вашият коментар